Geschiedenis

1967

Samen met Alfred Scharkowski richtte de opgeleide interieurdecorateur Manfred Diedrichsen op 1 augustus een klein bedrijfje op met als doel het perfectioneren van de toenmalige  gordijnrails. Slechts een maand later ontving het Duitse Octrooibureau de eerste gebruiksmodelaanvraag van het jonge bedrijf.

Hoogwaardige materialen, een sterk verbeterde kwaliteit van de afwerking en vereenvoudigde montage in een handomdraai inspireren interieurdecorateurs en warenhuizen in korte tijd.

1969

Het bedrijf groeit. Omdat het te krap wordt in hun eigen garage, huren de twee ondernemers een oude timmerwerkplaats in Steinhagen. Overdag zorgen ze voor productie en verkoop, 's avonds werken ze aan hun machines, die allemaal zijn opgebouwd uit oude auto-onderdelen, naaimachines en schoenmakerijen. Maar niet alleen het machinepark groeit, ook de eerste medewerkers worden aangenomen.

1972

Op het industrieterrein van Brockhagen wordt op eigen initiatief de eerste productiehal van 800 m² met 200 m² administratieve ruimte gebouwd. Het perceel  is vijf keer zo groot, maar later blijkt het al snel te klein.

1973

De gordijnrail beleeft een wedergeboorte. De T- en binnenlooprails worden al door het bedrijf zelf geproduceerd. Het machinepark voor de productie van ronde massief houten onderdelen wordt aanzienlijk uitgebreid.

1981

Het begin van langdurige zakelijke relaties. In Nederland, Zwitserland en Oostenrijk worden de belangrijkste nationale groothandels als klant geworven.

De succesvolle samenwerking met LEHA in Oostenrijk wordt tot op de dag van vandaag voortgezet.

1982

Nadat de twee oprichters van het bedrijf eind jaren zeventig een vriendschappelijke overeenkomst hadden bereikt om het oorspronkelijke bedrijf op te splitsen in twee afzonderlijke bedrijven, is het nu tijd voor de producten van "M. Diedrichsen & Co. Vorhanggarnituren" een nieuw gezicht te geven in: Het merk Interstil is geboren!

1984

Ondanks het feit dat er inmiddels extra grond is aangekocht, wordt het langzaam maar zeker krap voor verdere uitbreiding in Brockhagen. Het aanbod van een naburig industrieel bedrijf komt op het goede moment, waardoor Manfred Diedrichsen de locatie van het bedrijf verhuist naar Steinhagen, op vijf kilometer afstand.

Er zal een prestigieus vakwerkhuis , voornamelijk in eigen beheer, gebouwd worden voor de administratie met een productiehal van 6.000 m².

1986

Messing gordijnroedes worden steeds meer gevraagd in het hoogwaardige segment. In tegenstelling tot de gebruikelijke gietstukken van concurrenten, maakt Interstil voor hun productie gebruik van moderne CNC-technologie. Het resultaat: met precisie gedraaide componenten met een perfecte afwerking.

1991

Voor het eerst geeft Interstil opdracht aan een ontwerpstudio om nieuwe modellen te ontwerpen die aansluiten bij de voortdurende trend van een eenvoudige woonstijl. De ontwerpers Sasse en Zagatta ontwerpen een volledig nieuw 25-millimeter messing programma en een chique 30-millimeter houten serie. 

1995

De nieuwe catalogus bevat het grootste aantal innovaties dat het bedrijf ooit in zijn geschiedenis heeft geïntroduceerd. Voor het eerst bevat het assortiment een reeks roestvrijstalen producten, maar ook extravagante ontwerpen zoals de Primus boogschutter en de Salix tak worden geïmplementeerd. 

1997

Een collectie van 70 pagina's roestvrijstaal met diameters van 8 tot 12 millimeter maakt de twee jaar oude catalogus compleet. Een eerbetoon aan dit nobele en fraaie materiaal, dat steeds populairder wordt.

1999

In de herfst is interstil voor het eerst te zien op de Dortmund vakbeurs. De prestigieuze beurs is een andere bouwsteen in het creëren van het Interstil-merk bij groothandelaren en retailers.

2000

Interstil gaat met JAB Anstoetz in zee als distributiepartner voor de Verenigde Staten. De gerenommeerde textielfabrikant uit Bielefeld beschikt over een fijnmazig lokaal distributienetwerk. Voor het eerst produceert Interstil op maat gemaakte garnituren en stuurt deze rechtstreeks naar de klanten in de VS.

2000

De ontwerper Frank Greiser kreeg de voor het eerst een opdracht voor een serie ontwerpen. In de jaren die volgden, droeg hij bij aan de ontwikkeling van formele en functionele producten die zo typerend zijn voor Interstil vandaag de dag. Tot op de dag van vandaag richten zijn ontwerpen zich met al zijn compromisloosheid op design. Meer dan 30 internationale designprijzen voor de producten van ons bedrijf komen uit zijn pen.

2001

Interstil heeft een revolutionair systeem ontwikkeld waarmee gordijnroedes voor honderd procent recht uitgelijnd kunnen worden:  "integraal". Het wereldwijd gepatenteerde integraal is gebaseerd op een technologie uit de bruggenbouw en biedt voor meer dan 60 procent grotere overspanningen zonder extra tussensteunen.

2005

Outlook is een collectie die zich zonder compromis richt op het thema design. De ontwerper Frank Greiser ontwerpt vijf spectaculaire garnituren met een ongecompliceerde vorm die zowel nationaal als internationaal overtuigt. Outlook. 1 inspireert met zijn onconventionele type wandmontage met slechts één steun in het midden en ontvangt vier designprijzen uit Duitsland, Japan en de Verenigde Staten. De Outlook. 4 ontving ook drie awards. 

2008

Het paneelgordijn F1 wordt geïntroduceerd. Het systeem overtuigt niet alleen door zijn puristische design. Elke rail heeft zijn eigen afwerking, waarachter de paneelwagen verborgen zit. Het ingenieus en gepatenteerde neerlaatmechanisme biedt maximaal comfort bij het bevestigen en verwijderen van de stoffen. Esthetisch eenvoudige verzwaringen zetten ook een hoogtepunt in het onderste deel van de stof. Drie grote designprijzen zijn een eerbetoon aan het nieuwe systeem.

2009

Interstil richt de eerste dochterfirma in het buitenland op. Ed Jansen van Doorn is de competente man voor de Nederlandse firma Wat voor JAB voor de VS gebeurt, gebeurt ook voor de Nederlandse klanten. In Steinhagen Westfalen worden de garnituren op maat gemaakt.

2010

Het verkoopsysteem wordt omgebouwd. Om detailhandelaren meer voordeel te laten halen uit de sterke punten van het bedrijf, wordt het distributiekanaal gesloten via groothandelaren en verkooppartners. Interstil levert voortaan rechtstreeks aan alle gespecialiseerde dealers, wat grote veranderingen in de verpakkingsafdeling en logistiek vereist. De grijze koker wordt een Interstil onderscheidend kenmerk in de specialistische handel.

2013

De collectie golfplooi gordijnen wordt geïntroduceerd. Opnieuw zijn de vakkundigen enthousiast over de innovatieve ideeën van dit systeem. Draaibare glijders voorkomen kantelen en zorgen voor een perfect gordijn, eindglijders houden de gordijnuiteinden recht, de koorden blijven verborgen in de loopkanalen en, last but not least, de ontwerpen van Frank Greiser overtuigen over de gehele lijn. Naast tal van andere designprijzen heeft de W2 ook de Duitse Design Award in Gold gewonnen, de hoogste onderscheiding.

2016

Interstil presenteert de nieuwe collectie 2016, die boordevol innovaties, geraffineerde ontwerpen en een grotere verscheidenheid aan varianten en biedt nog meer mogelijkheden om creatieve ideeën te implementeren. Op bijna 700 pagina's presenteert de catalogus innovatieve ophangsystemen voor elke stijl van inrichting. Met ruim 200 verschillende modellen, meer dan 50 verschillende oppervlakken en talrijke diameters en materialen biedt Interstil het meest uitgebreide assortiment op de markt.

 

 

2017

Interstil viert haar 50e verjaardag. Manfred en Jens Diedrichsen kijken terug op vijf decennia bedrijfsgeschiedenis tijdens een groots jubileumfeest op 2 september. Zij delen hun vreugde over het aanhoudende succes van het bedrijf met 500 gasten en vertegenwoordigers van de von Bodelschwinghschen Anstalten in Bethel. Ze presenteren hun een donatiecheque van 50.000 euro voor de bouw van de nieuwe kinderkliniek.